hade tidigare lovat stodja fotbollstrojor

hade tidigare lovat stödja fotbollströjor tidigare politiker fängslades
Trots en växande storm av kritik från människorättsgrupper har presidenten för asiatiska fotbollsförbundet, Sheikh Salman bin Ebrahim al-Khalifa, formellt lämnat in sin kandidatur för att bli nästa president i Fifa efter februarivalet.
Sheikh Salman, som varit AFC-president sedan 2013, lämnade sin ansökan på söndagskväll efter samtal med den interimistiska presidenten Fifa och Confederation of African Football, Issa Hayatou, i Kairo, enligt rapporter i hans hemland Bahrain. Hans ansökan bekräftades senare av den officiella Bahrain News Agency.
Vaktaren avslöjade en vecka i fredags att Sheikh Salman var på väg att stå för FIFA-ordförandeskapet efter att Michel Platini, UEFA-presidenten, hade avbrutits i 90 dagar tillsammans med den utgående befälhavaren, Sepp Blatter.
Bahrainien, som stödde Blatter i majs val, hade tidigare fotbollskläder lovat att stödja Platinis bud för att lyckas sin engångs mentor men började överväga att stå sig själv när fransmannen avbröts.
Sheikh Salman förra veckan sa att det var för tidigt att betrakta honom som en kandidat men sa att han hade blivit ljuvad av ledande figurer i fotbollsverdenen och uppmanade att stå.
Hans troliga kandidatur hade varit starkt kritiserad av människorättsorganisationer, inklusive Human Rights Watch, amerikaner för demokrati och mänskliga rättigheter i Bahrain och Bahrain-institutet för rättigheter och demokrati.
De inkluderar Prince Ali bin al-Hussein i Jordanien, en före detta vice-president i FIFA, som förlorade till Blatter i maj innan schweizaren tvingades stå upp och den franska, tidigare Fifa-ledaren Jérome Champagne.
Den sydafrikanska affärsmannen Tokyo Sexwale, en tidigare fotbollskläder politiker som fängslades på Robben Island under apartheidtiden men också nära förbunden med Blatter, och den tidigare Trinidad och Tobago internationella David Nakhid står också.
Platini lämnade sin formella ansökningsdag innan han avbröts tillsammans med Blatter av FIFAS etiska kommitté, vilket satte hans chanser i allvarliga tvivel.
Under helgen försökte Uefa fortfarande bestämma om man skulle stödja en ny kandidat mot bakgrund av Platinis upphängning eller svänga bakom Sheikh Salman. Med tanke på rasens splittrade karaktär är det troligt att stödet från Uefa 54 medlemmar kommer att delas upp.
Reformkampanjer har ständigt argumenterat för att FIFAs regler ska ändras för att tillåta en extern kandidat att komma in och genomföra ett reformprogram för grossistkrisen av den krisslagna styrelsen.